A Nagy Münszterlandi Vizsla

Története

Őshazája Németország, tenyésztésük kezdete, mint önálló fajta a 19. század elejére tehető, elsősorban Münszter tartományban, Alsó- Szászország és Vesztfáliában használták és tenyésztették a feketefehér egyedeket. Az elsô kennelklub 1919-ben alakult meg, 83 kutyát regisztráltak a tenyésztésben, először Gorner Münsterländer Vorstehhundnak nevezték őket. Önálló fajtaként való tenyésztésük története onnan eredt, hogy a hosszúszőrű németvizslák tenyésztése során bizonyos almokban az utódok között születtek feketefehér színű egyedek is. Elôször az eltérő színváltozat miatt ezeket a kiskutyákat kizárták a tenyésztésből, majd később mivel sem munkájukban sem tulajdonságaikban nem tértek el barna fehér társaiktól a múlt század elején a fekete-fehér utódokat tovább tenyésztették és létrehoztak egy stabil genetikai állományú önálló fajtát és elnevezték nagy münszterlandi vizslának.

Külleme

Elegáns megjelenésű, hosszú szőrű, izmos testalkatú, rendkívül értelmes, gyerekszerető, élénk, érdeklődő, de nyugodt természetű, lövésfélő egyedek nem fordulnak elő közöttük. Vadászaton aktív, kitartó, fáradhatatlan, jól tűri a hideget, ellenálló fajta. Kiváló szaglású, erős vadászösztönnel rendelkező, kitűnő a vadmegállása, nagyon szereti a vizet.

Standard méretei

kanok: 60–65 cm, 30–35 kg
szukák: 58–63 cm, 28–35 kg
fej: közepesen széles, enyhén domború, stop mérsékelt, tekintete értelmes, nemes, határozott, izmos áll.
arckoponya:
orrtükör: fekete, széles
fang: tompa, nem elhegyesedő, erős állkapocs, egyenes orrhát
Állkapocs/Fogak: Erős állkapcsok tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, a felsô metszôfogsor hézag nélkül zár az alsó fölé. A fogak csaknem egyenesen állnak az állkapocsban;
a fogképlet szerinti 42 egészséges foggal.
pofa erős, jól izmolt
szemek: sötétek a szemhéjak jól rázárnak a szemgolyóra, a szemhéjak nem fordulnak sem befelé, sem kifelé, tekintete értelmes
Fülek: Kissé hátul és középmagasan tűzöttek. A fül lebenye finom, a pofához simul, lefelé kerekített V-alakban végződik.
Nyak: Középhosszú, az összképpel harmonizáló. A tarkó nagyon izmos és enyhén ívelt. A toroktájék száraz.
Mellkas: kellően mély és nagyon izmos
Farok: Középmagasan tűzött, tövénél vastag, azután elvékonyodó.
Rajta a szőr hosszú, zászlós
Végtagok : Elülső rész: Általános: Elölről nézve a végtagok párhuzamosak, oldalról nézve függőlegesek és jól a test alá helyezettek. Jó csontozat és erős izomzat jellemzi.
Lapocka, váll: A lapocka hosszú, dőlt és hátrafelé laposan felsimul. Mozgás közben rugalmas. Erős, száraz izomzat. A lapocka és a felkar között jó szögellés.
Felkar: Lehetőleg hosszú, és jól izmolt.
Könyök: Testhez simuló, sem kifelé, sem befelé nem fordul. A felkar és az alkar között jó szögellés.
Alkar: Hosszú, egyenes, megfelelően izmolt.
csánk: inas, erôs
Elülső és hátulsó mancsok: Kissé oválisak, szorosan egymáshoz fekvők, megfelelően boltozatos, erős lábujjakkal
Hátsó rész: Hátulról nézve a végtagok egyenesek és párhuzamosak. Jó szögellés, erős csontok.
Mozgás: lendületes, erőteljes, a hát szilárd, a felső vonal egyenes.
Szőr: hosszú, nem göndör, puha, de nem filcesedő,
Színe: fekete-fehér,a fej általában jórészt fekete, a törzs fehér alapon különböző nagyságú fekete foltokkal tarkított, márványos, vagy nagyobb fekete foltos.
Hibák: minden, ami a standardtól jelentősen eltér küllemében, természetét tekintve nem lehet sem túl félős, sem agresszív.

Nagyon ragaszkodó természetű, szereti a gazda közelségét, lesi a gondolatát. A mi kutyáink nagyon hízelgősek, viccesen azt szoktuk mondani róluk, hogy ők cicák csak kutyabőrbe vannak bújtatva. Nagyon kitartóak, imádnak sétálni, erdőn-mezőn futni, szaglászni. Szívesen játszanak, sportolnak a gazdával, de ha kell türelmesen elpihennek. Nagyon okosak, ezért szívesen és gyorsan tanulnak. Kiképzésük általában nem nehéz feladat, erősen megvannak bennük az ősi vadászösztönök, a többi tapasztalt vadászkutyák munkáját megfigyelve, leutánozva is tanulnak.

Nagyon kedvelik a vizet, gyakran még az sem zavarja őket, ha a víz hőmérséklete alacsony, a mi kutyáink is mindig megmártóznak a patakban a fácánozás kapcsán. Amióta megérkezett az első münszterlandi kutyánk, szerelmesek vagyunk ebbe a fajtába és küldetésünkké vált, hogy a magyar vadászokkal megismertessük ezt a fajtát és meggyőzzük arról őket, hogy milyen kiemelkedő képességekkel rendelkezik ez a fajta és hogy bátran válasszák és használják őket arra, amire teremtettek.